poniedziałek, 23 listopada 2015

Jadłospis 23.11. - 30.11.2015 r.


Jadłospis 23.11. - 30.11.2015 r.
Dzień tygodnia   i data
Śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Poniedziałek 23.11.2015
kasza manna na mleku, chleb Litvin z pastą jajeczną , pomidor, bułka siedlecka, masło, miód, herbata owocowa (alergeny 1, 3. 7)
1/2 kiwi, śliwka kalifornijska
krupnik jęczmienny, ziemniaki, kotlet schabowy, marchewka mini, kompot wieloowocowy (alergeny 1, 3, 9)
kisiel domowy wiśniowy, chrupki kukurydziane
Wtorek   24.11.2015
kawa Inka z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, szynka, ogórek kiszony, ser żółty, sałata (alergeny 1, 7)
melon, żurawina
zupa grochowa z mięsem, makaron pełnoziarnisty z boczkiem i  serem białym, marchewka tarta z jabłkiem, chrzanem i śmietaną,  kompot malinowy (alergeny 1, 3, 7, 9)
sałatka owocowa
Środa 25.11.2015  
kakao, chleb, bułka, masło, polędwica, twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, herbata (alergeny 1, 7)
banany, słupki marchewki
żurek z jajkiem i chlebem, ziemniaki, kapusta kiszona z kiełbasą i boczkiem, kompot wieloowocowy (1, 3, 7, 9)
rogal i mleko (1, 3, 7)
Czwartek  26.11.2015
kawa Anatol z mlekiem, chleb z masłem, kiełbasa na gorąco, musztarda, ketchup, bułka, dżem  herbata miętowa z miodem (alergeny 1, 7)
jabłko, rodzynki
zupa szpinakowa, leniwe z masłem, surówka z pekińskiej kapusty, napój malinowy(alergeny 1, 3, 7, 9)
pomarańcza, wafel ryżowy
Piątek    27.11.2015
płatki czekoladowe z mlekiem, chleb orkiszowy z pastą mięsną, bułka, jajko, pomidor, ogórek świeży, herbata (alergeny 1,3, 7)
gruszka, morela
zupa selerowa z makaronem, ziemniaki, ryba po grecku, kompot z jabłek i mięty (alergeny 1, 7, 9, 4, 9)
twrożek z truskawkami, biszkopty (alergeny 1, 7)
Poniedziałek 30.11.2015
kawa z mlekiem, chleb z masłem, jajecznica, pomidor (alergeny 1, 3, 7)
słupki marchewki, jabłko
zupa z zielonego groszku, ryż, cielęcina w sosie, surówka z czerwonej kapusty, kompot (alergeny 1, 7, 9)
placek drożdżowy z dżemem, mleko (1, 3, 7)

Przedszkole zakupiło piec konwekcyjno-parowy w celu zapewnienia zdrowego żywienia, dania mięsne są przygotowywane bez dodatku tłuszczów
Uwaga: dodatkowo w miarę potrzeb dzieci otrzymują do picia wodę mineralną.
Z przyczyn niezależnych od przedszkola menu może ulec zmianie


Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/11 z dnia 25.10.2011 r. informuję o substancjach lub produktach wykorzystywanych do przygotowania posiłku, powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Są to: zboża lub produkty pochodne zawierające gluten, jaja, selery i produkty pochodne, mleko lub produkty pochodne.

14 ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W  ŻYWNOŚCI

1.
GLUTEN- zboża (pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, owies)
2.
SKORUPIAKI
3.
JAJA
4.
RYBY
5.
ORZESZKI ZIEMNE
6.
SOJA
7.
LAKTOZA - mleko
8.
ORZECHY
9.
SELER
10.
GORCZYCA
11.
NASIONA SEZAMU
12.
DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANU W STĘŻENIU 10 mg/kg
13.
ŁUBIN
14.
MIĘCZAKI





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz